Profesionální návrh prototypu a designu webu

Výkonné a efektivní webové stránky, portály, aplikace a další projekty potřebují i kvalitní a promyšlený návrh. Věřte odborníkům a nepodceňte tu nejzásadnější část procesu tvorby každého projektu.

O tom, že na detailech opravdu záleží víme své, a proto nepodceňujeme návrh každého projektu od jeho úplného začátku. Abychom Vám přiblížili jak pracujeme a jaký aplikujeme proces při tvorbě každého projektu, připravil jsem pro Vás krátkou ukázku.

Návrh prototypu webu (UX design)

Stejně jako při stavbě rodinného domu, tak i u vývoje projektů na míru je nezbytné začít dobrým zadáním a následně návrhem celého řešení (prototyp řešení = návrh od architekta). Právě díky tomuto procesu se odlišují dobré projekty od těch špatných (šablony od řešení na míru), a zejména ty úspěšné projekty od těch krachujících.

ux.jpg

Návrh designu webu (UI)

Po dokončení architektonického návrhu projektu (třeba webu) máme stanovený rámec a rozsah práce, kterou je potřeba následně odvést a dotáhnout k dokonalosti. A protože je v dnešní době poměr mezi přístupy k webům z mobilních telefonů v dominanci, přistupujeme tak i k návrhu designu celého řešení.

V rámci grafického návrhu webu vytváříme detailní návrh pro desktop i mobilní zařízení, a to pro všechny nezbytné podstránky.

ui.jpg

Tím to ale nekončí. V rámci webu jsou i další stránky, které potřebujete, a které odlišují ty dobré projekty od těch špatných. Které sem patří? Jsou to například tyto:

  • Chybové stránky 404 a 500 pro práci s uživateli, kteří na webu zabloudí a nebo narazí na nějaký funkční problém
  • Stavy formulářů a funkčních částí webu
  • Styleguide - grafická definice obsahových částí webu
  • Univerzální stránku - pro práci s dalším obsahem webu (GDPR, VOP,...)

figma.jpg

V rámci návrhu dodržujeme best-practice, funkční UI grid a další pravidla, bez kterých to už dnes nejde, ale která zároveň také šetří drahocený čas při následném vývoji projektu.

loremipsum.jpg

Figma - nástroj profesionálů

Nástroje, které využíváme, jsou přímo určené pro detailní a funkční návrh webů a online projektu. Umožňují vše nezbytné pro excelentní návrh, ale i následnou kooperaci a náhledy klientů (náhled na zařízeních, komentování designů apod...).

Pro tyto účely používáme aktuálně nejlepší nástroj - Figma, který nám umožňuje navrhovat jak prototyp (UX), tak samotný design, a to včetně popisků nebo náhledu v reálném prostředí. Ten je nezbytný pro získání jasné představy o reálné podobě projektů před tím, než dojde k drahému vývoji.

Vít Kašpar

Je spoluzakladatelem agentury. V oblasti webdesignu se pohybuje více než 14 let. Zkušenosti sbíral jako HTML kodér, UI designér i PHP programátor na malých i nadnárodních projektech. Aktuálně se věnuje UX designu a návrhům řešení pro naše klienty.

Další články

UI/UX

Online klientská zóna

Vít Kašpar

3 min.