Webflow ‑ Web za půl času i ceny

Název dnešního článku jsem záměrně zvolil s malou nadsázkou, která byť není daleko od pravdy, tak nemusí platit vždy. Za poslední dekádu se v oblasti tvorby webu odehrálo spoustu technologických inovací, vznikla řada nových nástrojů, které tvorbu usnadňují a urychlují a změnil se i samotný přístup k tvorbě webů.

Název dnešního článku jsem záměrně zvolil s malou nadsázkou, která byť není daleko od pravdy, tak nemusí platit vždy. Za poslední dekádu se v oblasti tvorby webu odehrálo spoustu technologických inovací, vznikla řada nových nástrojů, které tvorbu usnadňují a urychlují, změnil se i samotný přístup k tvorbě webů.

weblow_priklad.jpg

Tento článek bude zejména o nástrojích, tedy přesněji o jednom, který si nás v poslední době hodně získal, protože tak trochu vystupuje z řady. Rád bych se zaměřil na platformu Webflow, na které stavíme čím dál více webových projektů a zároveň očekáváme, že budeme stavět i nadále. Co platforma přináší, pro jaké projekty se hodí a nebo, kde může mít zatím své nedostatky si shrneme v následujícím textu.

Co je to to Webflow?

Platforma Webflow je ve své podstatě vizuálním editorem webů, rozdělené na designérskou a editorskou část. Designérská část je určena pro tvůrce webů (freelancery a agentury), kteří se zabývají samotným designováním a stavbou webů.

editor_webflow.jpg

Editorská část je naopak určená pro majitele webů, kteří si potřebují editovat obsah jako jsou texty, obrázky nebo kolektivní data. Jde o rozhraní pro CMS, administraci webu, která je nezbytná pro jeho správu. Editorskou část ocení zejména zadavatelé po novém webu, protože obsahuje přesně to, co pro editaci jako takovou potřebují.

prostredi_webflow.jpg

Hlavní přínosy, proč si nechat postavit web právě na Webflow

Tuto část bych rád rozdělil na dvě - a to proč si web na Webflow nestavit svépomocí a následně proč zvolit právě Webflow.

Protože nerad někoho tlačím do konkrétního řešení, tak bych také nerad tvrdil, že nechat si postavit web (třeba na Webflow) si zvládne kdokoliv sám. Možná zvládne (pokud má aspoň nějaké zkušenosti), ale je to asi jako se stavbou domu. Webflow se od ostatních “podobných nástrojů”, jako je např. Wix nebo Webnode a další liší zejména tím, že se nejedná o “klikačku”, ale opravdu o vizuální editor se vším všudy. Bez dobré znalosti HTML/CSS, zákonitostí a zkušeností na něm dobrý web nemáte šanci postavit. Nemůže to prostě dělat každý :-)

Webflow je pak dobré zvolit ve chvíli, kdy chcete perfektní poměr cena/výkon. Dovolím si tvrdit, že i po technické stránce bude výsledek nadprůměrný. Zejména pak v poměru s weby postavenými třeba na Wordpressu, a to hned v několika rovinách:

  • Nižší náklady na údržbu a rozšíření
  • Rychlejší realizace
  • Technicky vyspělejší
  • Výkonnější a rychlejší

rozpocet.jpg

Rozpočet věnovaný novému webu pak můžete být rozložen pro zákazníka v jiném poměru, a sice může větší část rozpočtu putovat do návrhu rozložení (UX) a méně do vývoje (backend). Tím dostanete více promyšlené řešení (díky úspoře za backend), a to zároveň s vlastním designem a tvorbou na míru. A nebo více ušetříte na realizaci.

Co pak brát v potaz jako hlavní taháky:

  • Díky rychlosti tvorby a úspoře za backend si můžete dovolit:
    • Více času na tvorbu rozložení webu
    • Více času na copywriting
    • Více času na design
  • Dostanete vyladěné editační prostředí (CMS)
  • Efektivní rozšiřování a vývoj webu
  • Pružné změny za nižší náklady
  • Nezávislá platforma = přenositelnost

Kde můžeme narazit

Žádná z platforem není dokonalá a i Webflow má svoje limity. Jedním ze základních, na které občas narazíme, je absence vícejazyčných webů. Tuto absenci lze částečně nahradit dostupnými rozšířeními (rozšíření třetích stran), a nebo tvorbou více webů (totožný web, na subdoméně s překladem do daného jazyka), ale ve své hlubší podstatě se nejedná o “multijazyčný web” ale o sadu webů v různých jazycích.

Stejný problém může nastat v případě pokročilých funkcích, kalkulaček atd. (některé funkce je možné aplikovat díky custom javascript code, ale ne všechny). Bohužel ale není možné s webem pracovat více “automatizovaně”, tedy pokud je potřeba vytvořit klientskou zónu, automatizovaný proces na pozadí administrace apod., máme u Webflow problém.

Shrnutí

Webflow můžeme vřele doporučit všem, kdo chtějí mít zejména informativní web (což je nejběžnější typ webů) v perfektním designu, plný animací a krásných přechodů. Zároveň pokud chcete s webem také pružně pracovat, rozšiřovat, a taky si ho editovat sami.

Pokud ale máte s novým webem rozsáhlejší plány, je lepší sáhnout po řešení více na míru, a to zejména po funkční stránce a administraci, kterou je potom možné libovolně rozšiřovat.

Přehledné shrnutí v bodech.

Hlavní klady:

  • Rychlejší doba dodání oproti běžnému webu až o ½
  • Nižší cena realizace webu až o ½  
  • Aktualizace CMS v ceně hostingu
  • Levnější a rychlejší úpravy a rozšiřování webu
  • Kvalitní a výkonný hosting včetně CDN
  • Automatické zálohy a verzování
  • Škálovatelný hosting podle potřeb

Hlavní zápory:

  • Dražší hosting webu ve srovnání s běžným sdíleným hostingem
  • Omezení pokročilých funkcionalit (uživ. účty, jazykové mutace,...)

Chcete také krásný a výkonný web na Webflow? Ozvěte se nám.

Vít Kašpar

Je spoluzakladatelem agentury. V oblasti webdesignu se pohybuje více než 14 let. Zkušenosti sbíral jako HTML kodér, UI designér i PHP programátor na malých i nadnárodních projektech. Aktuálně se věnuje UX designu a návrhům řešení pro naše klienty.

Další články